Har dit barn svær ved at sove alene eller være adskilt fra dig? Søger du som forælder hjælp og rådgivning til håndtering af dit barns Separationsangst? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du og dit barn et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Separationsangst er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.
Separationsangst forekommer både hos mindre og større børn. Separationsangst kendetegnet ved, at barnet er utryg ved at være adskilt fra sine forældre. Separationsangst er en del af den normale udvikling hos børn, der skal til at begynde i vuggestue eller dagpleje – det vil sige i ca. 1-2 års alderen. For de fleste børn forsvinder separationsangsten, når de har vænnet sig til de nye omgivelser og til at være væk fra forældrene. Men for nogle børn forekommer separationsangsten ud over det forventelige alderstrin.
Børn med separationsangst er ofte plaget af katastrofetanker om, at forældrene skal komme til skade eller dø, mens barnet er væk. Når barnet er adskilt fra den ene eller begge forældre, kan han/hun reagere ved at råbe, slå eller græde, andre bliver ked af det og stille. Nogle børn klager også over, at de føler sig syge for at undgå for at komme i skole. Det har dog sjældent noget med skolen at gøre, men handler derimod om angsten for at være adskilt fra forældrene. Det er dog vigtigt, at få årsagen til at barnet ikke vil i skole udredt grundigt, så man ikke overser faktorer såsom fx mobning.
Børn – også relativt store børn – med separationsangst har ofte også store søvnproblemer, og kan have svært ved at sove alene eller svært ved at sove andre steder end hjemme. Mange familier ender med soverutiner, hvor den ene forælder sover fast sammen med barnet, fordi det kan synes lettere (på kort sigt), idet det af mange opleves som umuligt, at få barnet tilbage i sin egen seng.
(Kilde: Guthrie, A., 1997; Milrod et al., 2014)
Behandling af Separationsangst
Kognitiv Adfærdsterapi er en veldokumenteret og effektiv behandlingsmetode til at hjælpe børn med separationsangst. Det væsentligste princip i behandlingen af angst er at lære at gå imod angsten. Dette er naturligvis lettere sagt end gjort.
Behandlingen går dels ud på, at barnet hjælpes til at ændre de angstrelaterede, som barnet har om sig selv eller forældrene, således at disse blive mere realistiske og hensigtsmæssige. Samtidig arbejdes der adfærdsmæssigt med problematikken, ved at barnet og forældrene gennem hjemmeopgaver gradvist øver sig i at gøre de ting, som barnet er bange for fx at træne at sove alene eller at være i skolen i længere og længere perioder eller at gå ud blandt andre. Hos mindre børn vil man primært lægge vægt på de adfærdsterapeutiske teknikker. Jo ældre barnet er, jo mere inddrages den Kognitive Terapi.
Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til separationsangst – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.
Telefon: 25 21 10 19
Mail: info@kognitiv-klinik.dk