Søger du eller en af dine nærmeste hjælp til behandling af Generaliseret Angst? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Generaliseret Angst er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Generaliseret angst er kendetegnet ved en vedvarende tendens til at bekymre sig om det meste. Angsten er således ikke rettet mod specifikke objekter eller situationer, som man ser det ved fx panikangstOCD eller fobier. De færreste, som lider af generaliseret angst, genkender deres tilstand som en angsttilstand. En af de hyppigste klager, mange henvender sig til lægen med, er, at de ikke kan falde i søvn. Lidelsen optræder oftest hos kvinder og synes at opstå i relation til kroniske stresstilstande. Lider man af generaliseret angst, er man ofte bekymret for, at man selv eller ens familiemedlemmer skal blive syge eller komme ud for en ulykke. Man kan bekymre sig for, om man har overset noget i dagens løb, og kan forestille sig mange negative konsekvenser, hvis man bliver usikker på, om alt nu er i orden. Bekymringerne er ofte urealistiske, men ikke desto mindre er man ikke i stand til at styre eller kontrollere dem, hvilket medfører, at de optager ens tanker i længere perioder dagligt.

Typiske symptomer i forbindelse med generaliseret angst:

  • Vedvarende tendens til at bekymre sig om det meste
  • Grublerier
  • Rumineringer
  • Anspændthed og muskelspændinger
  • Skælven
  • Svimmelhed
  • Ubehag i maven
  • Mundtørhed
  • Svedtendens
  • Rastløshed
  • Søvnbesvær
  • Forsikringssøgende adfærd
  • Behov for kontrol/være på forkant med forestillede katastrofescenarier

Adfærdsmæssigt er Generaliseret Angst kendetegnet ved, at man forsøger at forberede sig på frygtede faresituationer både på tanke- og handleplan. På tankeplan antager man typisk, at bekymringerne er med til at beskytte én mod fremtidige problemer – at bekymringerne hjælper til at forberede en på svære udfordringer, hvis man har tænkt det godt igennem. På handlingsplan ses måske en overdreven kontakt til ens nærmeste fx ens børn for at sikre sig, at de har det godt, man tager mange forholdsregler inden en udenlandsrejse, mv.

(Kilde: Rosenberg & Arendt, 2012)

 

 

Behandling af Generaliseret Angst

Kognitiv Adfærdsterapi har god effekt i forhold til behandling af Generaliseret Angst. En vigtig del af terapien er at lære, at bekymringerne er overdrevne, og at de evige grublerier intet godt fører med sig, men snarere forstærker ens angstsymptomer og gør det endnu sværere at klare hverdagen. Behandlingen indebærer ligeledes, at man får hjælp til at give slip på kontrollen af tankerne, lærer at være mere til stede i nuet og i højere grad at acceptere ens tanker som tanker – uden at handle på dem.

Derudover er et væsentligt element i behandlingen ligeledes at identificere, om ens adfærd utilsigtet er med til at vedligeholde ens bekymringer. Derefter lægges en plan for, hvordan man gradvist kan ændre sin adfærd – dette kan fx indebære, at man træner at forberede sig mindre, således at man får en oplevelse af og en vished om, at man godt kan håndtere udfordringer, hvis de skulle opstå. Hjemmeopgaver vil være en fast og essentiel del af den kognitive terapi, hvor man løbende opfordres til at øve redskaber og nye færdigheder til håndtering af den generaliserede angst.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til Generaliseret Angst – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk