Skal skoleopgaver, arbejdsopgaver eller maden til middagsselskabet være 110% i orden og forberedt ned til mindste detalje? Har du meget høje standarder for, hvordan du selv og andre bør agere? Kan du nogle gange have svært ved et leve op til disse standarder? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der er en veldokumenteret og effektiv behandlingsform. Læs mere om, hvordan Perfektionisme kan komme til udtryk, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Perfektionisme er et karaktertræk, som kan være både være hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt alt efter graden og vores evne til at balancere dette træk. Perfektionisme optræder ofte i forbindelse med problemer med præstationsangst eller eksamensangst.

Personer med perfektionistiske træk tænker ofte i succes eller fiasko eller har en alt-eller-intet-tankegang, såsom: “Hvis ikke jeg klarer det 100%, kan det også være lige meget”, eller bliver ofte forlegne over for fejl og mangler. Som følge heraf bliver man ofte meget følsom og sårbar over for kritik fra andre. Perfektionisme kan ligeledes påvirke ens sociale relationer. Mange mennesker med perfektionistiske træk kan på grund af deres urimeligt høje standarder, opleve tanker om at være utilstrækkelig. Ofte kommer ønsket om at være perfekt til at få en modsat og utilsigtet virkning.

Perfektionisme handler på overfladen om, at der ikke må være noget, man kan sætte en finger på, og at omverdenen skal se, at man altid har styr på det hele. Under overfladen handler perfektionisme ofte om en grundlæggende angst for at blive nedvurderet, kritiseret, afvist, forladt eller udstødt. Mennesker med udtalt perfektionisme er ofte både rigtig bange for og ser ned på deres egne (almindelige menneskelige) svagheder og sårbarheder.

Adskillelige videnskabelige undersøgelser viser, at perfektionistiske træk er en risikofaktor for at udvikle en bred vifte af psykiske lidelser eller problemer som fx depression, bekymringer, stresslavt selvværd, spiseforstyrrelser, søvnproblemer og angst – herunder præstationsangst, socialfobi og OCD, m.fl.

 

Behandling af Perfektionisme

Mange har gavn af at få en mere overkommelig, realistisk og omsorgsfuld tilgang til livets opgaver og udfordringer. Der er mange fordele ved, at tingene ikke behøver at være perfekte. Hos Kognitiv Klinik består behandlingen af et skræddersyet forløb med udgangspunkt i Kognitiv Adfærdsterapi, hvor behandlingsplanen går ud på at ændre på uhensigtsmæssige tanker og adfærdsmønstre, således at livet bliver lidt lettere.

Uhensigtsmæssige tankemønstre kan fx være nedvurdering af succesoplevelser eller komplimenter eller tanker om at være utilstrækkelig. Behandlingsforløbet tager typisk afsæt i en udforskning og identificering af disse tankemønstre, hvorefter du hjælpes til at udfordre de tanker og antagelser, som ligger til grund for og vedligeholder problematikken.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til perfektionisme – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk