Søger du eller en af dine nærmeste hjælp til behandling af Præstationsangst? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Præstationsangst er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Præstationsangst er karakteriseret ved intens angst for ikke at præstere godt nok i situationer som nedenstående:

  • Mundtlige eller skriftlige eksamener
  • Oplæg til møder
  • Fremlæggelser
  • At holde tale
  • At tage på date
  • Seksuelle præstationer

Præstationsangst har således mange varianter såsom eksamensangst, hvor man kan være bange for at “gå i sort”. Nogle oplever skriveblokeringer – fx ved større skriftlige opgaver i forbindelse med studier eller i forbindelse med skriftligt materiale, der skal udfærdiges på arbejdspladsen. Mange bliver særligt angste, når de skal vise ufærdigt og derfor uperfekt materiale til andre, fx en vejleder, og kommer til at tænke, at det hele skal være perfekt fra første udkast – ellers bliver man vurderet som dum, dårlig eller lignende.

Præstationsangst er forbundet med stort ubehag både fysisk, følelsesmæssigt og mentalt. Fysisk er angsten karakteriseret ved symptomer som indre uro, anspændthed, ondt i maven, øget hjertebanken, koncentrationsbesvær og søvnproblemer. Følelsesmæssigt kan man ud over angstfølelsen være plaget af skam og rent mentalt oplever mange talrige og gentagende bekymringer omkring ens egen præstation, tvivl på egne evner samt tanker om, hvad andre mon vil tænke.

Det er karakteristisk for præstationangst, at man ikke kun oplever angst i selve præstationssituationen. Ofte er angsten og alle bekymringstankerne værre i dagene op til præstationen end den angst, man oplever i den aktuelle præstationssituation.

Præstationsangst optræder ofte (men ikke altid) hos personer, der har problemer med perfektionisme, hvilket ligeledes er en meget opslidende tilstand – og ubehandlet kan præstationsangst genere ens liv i flere uger eller måneder op til en given præstation. Præstationsangst kan være meget begrænsende for ens liv, hvis den kommer til at være styrende for, hvilke job, man søger, om man tør tage på date eller om man undgår eller udskyder sine eksamener. Ved skriveblokering kan man opleve, at hele skriveprocessen sættes på stand-by, hvilket for nogle kan resultere i problemer med at færdiggøre ens uddannelse.

 

Behandling af Præstationsangst

Kognitiv terapi har vist sig velegnet til behandling af præstationsangst. Behandlingen indebærer typisk, at du tilegner dig redskaber til at tænke mere realistisk, nuanceret og hensigtsmæssigt omkring dine egne præstationer. Samtidig vil du få større viden om angstens mekanismer og funktion således, at det bliver lettere at rumme og acceptere følelsen af angst og nervøsitet, når den melder sig. Adfærdsmæssigt arbejdes der med at reducere eventuel adfærd, der vedligeholder eller forstærker angsten i kombination med, at der er mulighed for at træne afspændingsøvelser i terapien, som kan benyttes forud for fx en eksamen eller anden præstation.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til præstations- eller eksamensangst – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk