Er du bange for at blive kvalt, når du spiser? Er du bange for at synke bestemte typer madvarer? Har lægen afvist, at der er noget fysisk galt med din hals eller synkefunktion? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform til Pseudodysfagi. Læs mere om, hvad Pseudodysfagi er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Pseudodysfagi er en lidelse, hvor man oplever angst for at synke og/eller kvæles. Pseudodysfagi er kendetegnet ved, at der ikke er noget fysisk i vejen med musklerne i munden, tungen eller synkerefleksen, i modsætning til dysfagi, som skyldes en reel fysisk funktionsnedsættelse. Det er således vigtigt, at udelukke eventuelle fysiske lidelser, inden behandlingen påbegyndes.

Mennesker, der lider af pseudodysfagi, er således bange for at blive kvalt, når de synker, eller når de skal indtage fast føde. Nogle kan have antagelser om, at eksempelvis mad vil sætte sig fast i luft- eller spiserør. Uheldigvis resulterer disse katastrofetanker typisk i en angstreaktion, som ofte indebærer en oplevelse af, at  halsen snørrer sig sammen, hvilket ofte forstærker tankerne om og oplevelsen af, at blive kvalt.

(Kilde: McNally, 1994; Sahoo et al., 2016)

 

Behandling af Pseudodysfagi

Kognitiv adfærdsterapi er en veldokumenteret og effektiv behandling til angstlidelser generelt – også Pseudodysfagi. Behandligen indebærer, at du undervises i lidelsen og symptomerne, og hvorledes de udvikles. Derudover arbejdes der med ændring af dels urealistiske, dels uhensigtmæssige tanker om at blive kvalt i forbindelse med synkning og indtag af mad. Sideløbende hermed støttes du i gradvist at tilvænne sig indtag af undgåede madvarer. Psykologen sørger altid for, at disse eksponeringsøvelser forgår i et tempo, hvor du kan følge med – men samtidig også i et tempo, hvor du får mest muligt ud af terapien.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til pseudodysfagi – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk