Er du bange for få kvalme? Eller at kaste op? Undgår du bestemte typer mad, sejlture eller alkohol, fordi du er bange for at få kvalme? Søger du eller en af dine nærmeste hjælp til behandling af Emetofobi? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Emetofobi er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Emetofobi er angst for opkastning – både ens egen og andres samt angst for at have kvalme. De fleste mennesker bryder sig ikke om at kaste op. Men der er en stor forskel på ikke at bryde sig om at kaste op og så at indrette hele sit liv efter det, som emetofobikere kan gøre (ved fx at isolere sig, når nogen i omgangskredsen bliver syge eller ved at holde sig for ørerne, når andre kaster op, eller ved at holde op med at spise, fordi man er bange for at kaste det op igen).

Emetofobi kan begrænse ens hverdag og livsudfoldelse generelt. Lidelsen indebærer ofte en tendens til isolation, fordi man forsøger at undgå situationer, der kan resultere i kvalme eller opkastning:

  • Mange oplever angst for at blive smittet med sygdomme, der kan forårsage kvalme eller opkast. Ofte undgås situationer eller personer, der forbindes med en risiko smitte. Emetofobi kan således minde om helbredsangst, mysofobi (angst for bakterier) og visse former for OCD, og det er således behandlingsmæssigt set vigtigt at få diagnosticeret lidelsen korrekt.
  • Mange undgår ofte offentlig transport – herunder især færger eller fly – fordi de både er bange for at komme til at kaste op, men også fordi de frygter at blive køre- eller søsyge.
  • Nogle undgår byture eller fester, fordi de kan frygte, at folk drikker sig så fulde, at de kaster op.
  • Mange er overopmærksomme på, hvilke typer af fødevarer, de spiser – specielt når de spiser ude.
  • Som kvinde kan graviditet eller overvejelser herom være en udfordring på grund af frygt for kvalme og opkastning under graviditet.

(Kilde: Mack et al., 2013; Christie, A.S., 2004)

 

Behandling af Emetofobi

Kognitiv adfærdsterapi er en veldokumenteret og effektiv behandling til angstlidelser generelt – også Emetofobi. Behandligen indebærer, at du undervises i lidelsen og symptomerne, og hvorledes de udvikles. Der arbejdes med ændring af uhensigtmæssige tanker om de angstprovokerende situationer i kombination med, at du støttes i gradvist at udsætte dig for de frygtede situationer. Psykologen sørger altid for, at disse eksponeringsøvelser forgår i et tempo, hvor du kan følge med – men samtidig også i et tempo, hvor du får mest muligt ud af terapien.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til emetofobi – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk