Bliver du voldsomt vred, når andre smasker? Kan du næsten ikke være i din krop af bare vrede og ubehag, hvis én i bussen hører høj musik i sine høretelefoner? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der er den mest effektive behandlingsform til behandling af Misofoni. Læs mere om, hvad Misofoni er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Misofoni er en lidelse, der kommer til udtryk ved, at man får en ofte både fysisk og følelsesmæssig reaktion, når man hører bestemte lyde. Nogle kan også reagere på samme måde ved visuelle stimuli som fx en fod, der vipper op og ned.

Den fysiske reaktion kan sammenlignes lidt med en smertereaktion. Kliniske forsøg tyder på, at triggerlydene aktiverer det sympatiske nervesystem, der blandt andet igangsætter udskillelsen af adrenalin og øger hjerterytmen og aktiverer en “kæmp-flygt” reaktion. Den følelsesmæssige reaktion kommer ofte til udtryk som vrede eller væmmelse. Intensiteten af vreden eller det følelsesmæssige ubehag medfører ofte at man undgår bestemte mennesker eller begivenheder – fx undgår nogle at sidde og spise sammen med én eller flere fra familien.

Da misofoni er en relativt nyopdaget lidelse, foreligger der på nuværende tidspunkt ikke særlig meget forskning på området. Man mener dog, at der er tale om en underliggende neurologiske dysfunktion, som ved specifikke lyde, udløser smerteresponsen. Det er på nuværende tidspunkt uklart, om selve den neurologiske dysfunktion kan korrigeres, men det tyder på, at intensiteten af dens effekt kan håndteres og tilvænnes ved hjælp af specifikke teknikker og træning, således at man på sigt kan mindske ubehaget.

(Kilde: Brout et al., 2018Kumar, S. et al., 2017; IMRN)

 

Behandling af Misofoni

Kognitiv Adfærdsterapi er en behandlingsmetode, der kan reducere symptomerne på misofoni. Behandlingen indebærer blandt andet en kortlægning af de tanker, der knytter sig til triggerlydene og de personer, der forårsager dem. Herefter arbejdes der med at finde nogle mere realistiske og hensigtsmæssige fortolkningsmuligheder, som derigennem kan hjælp til at sænke aggressionsniveauet. Derudover arbejder man også med at reducere eller ændre den adfærd, som nogle gange utilsigtet vedligeholder det følelsesmæssige ubehag.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til misofoni – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk