Søger du eller en af dine nærmeste hjælp til behandling af en Fobi? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Fobier er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

En fobi er jf. WHO’s diagnosesystem karakteriseret ved, at angsten kun opstår i veldefinerede situationer, der ikke indebærer reel fare. Nedenfor ses eksempler på nogle af de fobier, du kan få behandlet hos Kognitiv Klinik:

  • Agorafobi – angst for åbne eller offentlige områder
  • Ailurofobi – kattefobi
  • Akrofobi – højdeskræk
  • Cynofobi – hundefobi
  • Dentofobi – tandlægeskræk
  • Emetofobi – angst for at kaste op
  • Hæmofobi – også kaldet Blod- og nålefobi – angst for fx injektioner, vaccinationer og synet af blod.
  • Klaustrofobi – angst for små, lukkede rum
  • Mysofobi – angst for at blive beskidt, bakterier
  • Pseudodysfagi – angst for at blive kvalt
  • Skolefobi – angst for at være i skole

Klik på linkene ovenfor for mere information om de forskellige fobier – eller se mere under menupunktet Fobier.

Nogle mennesker kan være så påvirket af en fobi, at det er svært at leve et helt almindeligt liv, eller fobiens genstand – det, man frygter – er noget, man møder så ofte, at det påvirker ens daglige funktionsniveau.

 

Behandling af Fobier

Forskningsstudier har gentagne gange påvist, at Kognitiv Adfærdsterapi er effektiv til behandling af fobier. Det effektive element i Kognitiv Adfærdsterapeutisk behandling af fobier er først og fremmest eksponering; at du stille, roligt og gradvist bliver udsat for eller kommer tættere på det, du er bange for.

Eksponering foregår altid i samarbejde med psykologen, hvor du som klient omsorgsfuldt motiveres til at konfrontere angsten fremfor at løbe væk fra den. Du påtvinges aldrig situationer, du ikke er klar til. Med eksponering lærer man, at ”man godt kan klare situationen” og ligeså vigtigt lærer du, at intensiteten af angstfølelsen langsomt falder igen som følge af eksponeringen. Der arbejdes også med kognitiv omstrukturering, så du tankemæssigt er klar til eksponeringen med gode og hjælpsomme alternative tanker og måder at distancere dig fra katastrofetankerne. Behandlingen indebærer således praktiske øvelser og hjemmeopgaver, som sikrer, at du også får trænet dine nye færdigheder i de omgivelser, hvor problemerne optræder.

Hos Kognitiv Kliniki Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til en bred vifte af Fobier – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk