Er du bange for at få Kræft? Eller Aids? Eller Sclerose? Siger din læge, at der ikke er noget fysisk galt, og at der ikke er noget at se på blodprøverne? Helbredsangst er forholdsvist udbredt, men kan være utrolig pinefuldt at leve med. Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Helbredsangst er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Helbredsangst er angsten for at lide af en alvorlig fysisk sygdom. Denne bekymring er til en vis grad forholdsvis almindelig og noget alle mennesker kan blive optaget af; når vi fx hører om andre, der er alvorligt syge, men de fleste kan godt distrahere sig fra tankerne efter noget tid. Hvis man lider af helbredsangst, er bekymringerne derimod langt mere indgribende og kan fylde meget store dele af ens vågne timer med angst og nedtrykthed som følge. Ofte er det dog angstsymptomerne i sig selv, der intensiverer eller direkte fremkalder de fysiologiske symptomer, som man kan være bange for er tegn på alvorligere fysiske lidelser.

Mennesker, der lider af helbredsangst går tit til lægen eller tjekker konstant deres krop for tegn på sygdom – eller man søger i overdreven grad viden på nettet om sygdommen. Dette kan resultere i en kortvarig midlertidig lettelse, men på lang sigt vedligeholdes selve angstlidelsen af netop denne adfærd.

 

Behandling af Helbredsangst

Kognitiv terapi har en veldokumenteret effekt til behandling af angstlidelser generelt – herunder også helbredsangst. I terapien hjælpes du til at forstå, hvordan man utilsigtet selv kan komme til at forstærke og vedligeholde sine urealistiske og uhensigtsmæssige vurderinger omkring sit helbred. Der arbejdes med at reducere dit overfokus på kroppen og eventuelle tvetydige fysiske symptomer. En øget indsigt i uhensigtsmæssige og vedligeholdende tanke- og adfærdsmønstre er medvirkende til, at du får mulighed for at tolke dine symptomer og katastrofetanker på en ny og realistisk og hensigtsmæssig måde.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til Helbredsangst – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk