Søger du eller en af dine nærmeste hjælp til behandling af Højdeskræk? Hos Kognitiv Klinik tilbydes du et skræddersyet forløb med forskningsbaseret Kognitiv Adfærdsterapi, der jf. Sundhedsstyrelsens retningslinjer er den mest effektive behandlingsform. Læs mere om, hvad Højdeskræk er, og hvordan du kan få hjælp af Aut. Psykolog Dorte Hellevang ved Kognitiv Klinik.

Højdeskræk – også kaldet akrofobi – er relativt almindelig og væsentlig mere udbredt. De fleste mennesker har således højdeskræk i mere eller mindre grad, som en naturlig reaktion, der skal sikre, at vi ikke falder ned fra høje steder.

Fobien adskiller sig fra den almindelige højdeskræk ved, at den kommer til udtryk, som en ekstrem frygt i en situation som er relativ sikker, som fx at stå på en rulletrappe eller kigge ud af vinduet fra en høj etage.

Lider man af højdeskræk eller akrofobi er det ikke ualmindelig, at man i triggersituationerne føle sig lammet. Angsten for højder kan udløse en række følelsesmæssige og fysiologiske symptomer, fx svimmelhed, koldsved, rysten og hurtig puls. Mange reagerer adfærdsmæssigt med straks at prøve at komme ned i en lavere højde – herunder at kravle på alle fire, knæle, sætte sig i hug eller sætte sig ned – eller på anden vis forsøge at sænke kroppen ned i et lavere niveau

Højdeskræk resulter (ligesom andre angstproblematikker i undgåelsesadfærd – altså at man enten helt undgår situationer – herunder elevatorer, rulletrapper eller høje bygninger mv. Lidelsen kan således begrænse ens dagligdagsaktiviteter eller arbejdsliv og påvirke ens livskvalitet.

 

Behandling af Højdeskræk

Adskillige forskningsstudier har påvist, at kognitiv adfærdsterapi er effektiv til behandling af angstlidelser generelt – herunder også højdeskræk eller akrofobi. Et typisk terapiforløb indebærer, at man først undersøger hvilke tanker, der opstår i de angstprovokerende situationer, hvilke kropslige symptomer man oplever og hvordan man reagerer rent adfærdsmæssigt.

Der undervises om lidelsen og symptomerne i forhold til, hvordan de udvikles. Formålet med dette er, at klienten lærer at registere og efterfølgende ændre urealistiske og uhensigtsmæssige tanker og reaktionsmåder, som utilsigtet vedligeholder og måske endda forstærker angsten. Sideløbende med dette hjælper psykologen klienten med at udsætte sig selv for de angstprovokerende situationer gennem såkaldte eksponeringsøvelser med henblik på, at lære klienten at udholde og håndtere sin angstreaktion. Psykologen sørger for, at denne eksponering foregår gradvist og i et tempo, hvor klienten kan følge med – men samtidig også i et tempo, hvor man får mest muligt ud af terapien.

Hos Kognitiv Klinik i Lyngby tilbydes du specialiseret psykologisk behandling, støtte og rådgivning i forhold til højdeskræk – altid tilpasset den enkeltes problemstillinger. Du er meget velkommen til at kontakte klinikken, hvis du har nogen spørgsmål eller for at booke en aftale.

Telefon: 25 21 10 19

Mail: info@kognitiv-klinik.dk